
Husgrunden är i de flesta villor ofta nästan helt oisolerad. Det gäller hus både med och utan källare. Ca 10 % (ca 2 000 kr i Villa Kyoto) av husets värme försvinner ut i husgrunden och gör dessutom golven kalla. Nya hus har normalt 30 cm isolering i husgrunden.
I Villa Kyoto har vi tilläggsisolerat husgrunden med 15 cm tjocka cellplastblock (“frigolit”) med en påklistrad färdig cementfiberskiva som gör att grunden blir tålig och ser likadan ut som innan. Vi har också grävt ner dubbla cellplastskivor (8 cm tjocka) runt huset som en krage, snett ner i marken så att snödroppar, tulpaner och små buskar ändå kan växa runt huset. Isoleringen blir som “yllesockor” på huset. Vill ni få ett noll eller nära noll hus bör ni börja med att tilläggsisolera husgrunden!
Vi får varma och sköna golv att gå på och vi minskar energikostnaderna.
Besparing per år: 1 000 kr
Det är för det mesta lättare än man tror att isolera husgrunden. Vill man göra det enkelt kan man gräva ner cellplastskivor i markytan, rakt ut från grunden 1,5 -2 meter och sedan täcka över dom med stenplattor, terrass eller annat. Det blir billigare och är lätt att göra själv. Men vill ha växter nära huset gräver man ner cellplast-skivorna snett ner i marken. Se bilder.
Investering i Villa Kyoto: 20 000 kr
Antal år innan kostnaderna är betalda: 20 år


De flesta hus från 60, 70 och 80-talet har ca 20 cm isolering i väggarna. Ca 20 % av husets värmekostnader försvinner ut genom väggarna. Nya hus har normalt 35-40 cm
isolering i väggarna!
Titta närmare
Titta närmare
Titta närmare
Titta närmare
Titta närmare
Titta närmare
Titta närmare
Titta närmare
Vi har valt att tilläggsisolera husets fasad med 15 cm tilläggsisolering och runt hörnen som är extra känsliga för luftspringor har satt en vindskyddsduk. Vindsskyddsduken är som en jacka, lufttät men släpper igenom fukt.
Besparing per år: Vi sparar 2 000 kr
Nackdelen med tilläggsisolering är att fasadbeklädnaden i form av tex träpanel också måste bytas. I Villa Kyoto behövdes fasadbeklädnaden ändå bytas efter drygt 30 år i tufft västkustklimat.
Merkostnad Villa Kyoto: 40 000 kr
Antal år innan våra kostnader är betalda: 20 år

Fönster och altandörrar är en av de största energitjuvarna i ett hus. 20-25 % av husets uppvärmningskostnad försvinner ut genom våra fönster. Allmänt kan man säga att fönster läcker 10 gånger som mycket värme som väggarna. Det gäller även nya hus. Idag har fönster oftast aluminiumklädd utsida, vilket gör dom underhållsfria och bör hålla i minst 40 – 50 år.
Vi har valt energisnåla fönster (U-värde 0,9) och altandörrar (U-värde 1,0) med aluminiumklädd utsida. Fönsterspröjsen har vi valt att lägga inne fönstret, för att underlätta fönsterputs. För att minska risken för inbrott har altandörrar låsbara handtag och både fönster och altandörrar har sk lamellglas som är svåra att slå sönder. Nya fönster ökar husets värde.
Besparing per år: 3 000 kr
Nya fönster måste monteras väldigt noggrant för att det ska blir absolut lufttätt runt fönsterkarmen. Annars kan en stor del av energibesparingen gå förlorad. Kontrollera gärna med värmekamera att monteringen blivit bra!
Kostnaden för fönster och altandörrar för Villa Kyoto var 120 000 kr men då fönstren ändå måste bytas räknar vi med en merkostnad på 30 000 kr för mer energisnåla fönster.
Merkostnad Villa Kyoto: 30 000 kr
Antal år innan merkostnaden är betald: 10 år

Ytterdörrar behöver ofta bytas då de är dåligt isolerade och ofta blir skeva, otäta och släpper in kall luft. Villa Kyoto hade en skev trädörr som böjde sig beroende på väderleken. Det blåste genom dörrspringan trots tätningslister.
Efter att tagit del av testresultat, valde vi en ny dörr som dels var extra isolerad (passivhus-dörr) och hade en stomme av stål så att dörren inte blir skev utan håller formen i många år. Vi räknar med att dörren ska hålla i minst 40 år.
Besparing per år: 150 kr
Merkostnaden för en extra energisnål ytterdörr med stomme av stål var i vårt fall 3 000 kr.
Merkostnad Villa Kyoto: 3 000 kr
Totalkostnad: 12 000 kr
Antal år innan våra merkostnader är betalda: 20 år

Garaget i Villa Kyoto är ett varmgarage som värms av husets värmekälla. Värmen i garaget ligger på 10-12 grader. För att minimera värmekostnaderna är garaget välisolerat och en tät och bra garagedörr är viktigt. Tidigare garagedörr var otät, nästan inte alls isolerad och behövde bytas.
En tät och isolerad garagedörrar minskar värmekostnaderna och ger huset en snygg exteriör.
Besparing per år: 100 kr
En garagedörr är en investering på ca 20 000 kr samtidigt som husets värde normalt ökar.
Merkostnad Villa Kyoto: ingen
Total kostnad: 25 000 kr (inkl installation)
Antal år innan våra kostnader är betalda: – – –

Visste du att luften i våra bostäder byts varannan timma?
Bra luft inomhus är livsviktigt. Därför finns det en lag om att luften i våra bostäder ska bytas ut varannan timma. Vi tar in kall luft i huset, värmer upp den och släpper sedan ut den dyrt uppvärmda luften ur huset varannan timma varje dag, varje vecka, år ut och in. Det kostar mycket pengar.
Därför har valt att sätta in FTX-ventilation* i Villa Kyoto för att minska värmekostnaderna och få bättre luft inomhus. FTX betyder Från och Till-luft med värme-väXling. Det innebär att innan den varma luften släpps ut ur huset överförs värmen till den inkommande kalla luften utan att gamla och friska luften blandas. Smart.
För att spara ännu mer, ventilerar vi rummen i Villa Kyoto bara när någon vistas i dom! Det kallas “behovsstyrd ventilation“. Det är vanligt i kontorslokaler, skolor mm men förekommer än så länge inte i villor. Det har fungerat fint I Villa Kyoto i 2 år, även om vi har fått göra ett par anpassningar.
Titta närmare
Titta närmare
Titta närmare
Titta närmare
Titta närmare
Titta närmare
Titta närmare
Titta närmare
Behovsstyrd ventilation med värmeväxling ger stora kostnadsbesparingar. När luften tas in i huset passerar den genom filter som renar luften effektivt. Ren luft är bra för alla men speciellt för barn. Forskning visar att ren luft minskar risken för att barn ska få allergier. Även vuxna allergiker mår bättre av filtrerad luft. Vi behöver heller inte dammsuga så ofta då det inte blir lika dammigt i huset.
Besparing per år: 4 000 kr
FTX-ventilation kräver oftast fantasi och smarta lösningar för att sätta in i ett “begagnat hus”. Men det går lättare än man tror. Kostnaden för att sätta in FTX-ventilation är relativt hög och luftfiltren behöver bytas 2 ggr per år. I Villa Kyoto räcker det med 1 ggr per år då vi har behovsstyrd ventilation som gör att filtren varar minst dubbelt så länge. Behovsstyrd FTX-ventilation ger låga driftskostnader och ett bra inomhusklimat, vilket oftast ökar husets värde.
Kostnad Villa Kyoto: 100 000 kr
Antal år innan kostnaden är betald: 10 – 25 år (beroende på värdeökningen)

På vintern när det är extra kallt förvärmer vi ventilationsluften till Villa Kyoto. Det sker genom en vanlig 50 m lång svart vattenslang som vi grävde ner runt huset när vi la om husets dränering. Slangen grävde vi ner på knappt 1 meters djup. Med hjälp av en enkel pump låter får det 8-gradiga vattnet i marken sedan rinna genom en slags ”bilkylare” (sk vattenbatteri) som sitter inomhus där ventilationsluften tas in i huset. När den kalla vinterluften på tex minus 10 grader blåser genom ”bilkylaren” med + 8-gradigt vatten, förvärms ventilationsluften nästan gratis. Driften av pumpen kostar ett par öre i timman.
Förvärmd ventilationsluft minskar energikostnaden och har en annan stor fördel då vi klarar att värma Villa Kyoto med en mindre värmepump även mycket kalla vinterdagar. På sommaren har vi en annan fördel då vi på samma sätt kan kyla ventilationsluften så vi får det svalt och skönt i huset även heta sommardagar. (En teknisk klurighet är att förkylning av ventilationsluften kräver att luften blåser med en högre hastighet genom ”bilkylaren” än vid förvärmning)
Besparing per år: 250 kr (osäker beräkning, kan visa sig vara mer)
Nackdelen med detta enkla förvärmnings- och kylsystem är att en slang på bara 50 m gör att vi i Villa Kyoto klarar förvärmning uppskattningsvis bara ett par veckor i sträck. Vi bedömer att det på västkusten är tillräckligt men i Mellansverige behövs säkert en längre slang. Ju längre slang desto längre tid kan man förvärma luften i ventilationssystemet.
Kostnad Villa Kyoto: 5 000 kr (för automatisk styrning tillkommer 5 000 kr)
Antal år innan kostnaden är betald: 20 år

Det är viktigt att täta huset från luftläckage. Lika viktigt som att isolera det! Alla vet vi, att när det blåser ute på vintern, gör en ylletröja inte mycket nytta! Vi mätte luftspringor med en speciell lufthastighetsmätare i Villa Kyoto och då blåste det mellan 1-4 meter i sekunden på ett 50-tal ställen i huset. Gissa om vi blev förvånade! Framförallt blåste det från el-uttag, vatten- och avloppsrör under diskbänken och bakom taklister.
Tätar vi alla luftspringor sparar vi kostnader och får en bättre komfort. Samtidigt kan vi skydda huset mot fuktskador. Fukt (kondens) uppstår när kall luft utifrån kommer in och möter varma ytor tex inne i väggen. Det blir som att andas på en spegel vattendroppar bildas. Stoppar vi luftläckaget, minskar vi
risken för mögel.
Titta närmare
Titta närmare
Titta närmare
Titta närmare
Titta närmare
Titta närmare
Titta närmare
Titta närmare
Titta närmare
Vi har valt att täta husets alla “blåshål” med åldersbeständig tejp och åldersbeständig fogmassa.
Besparing per år: 600 kr
Jobbet att minska luftläckaget är “pilligt”, även om man kan göra det mesta själv. Varning för att “pilla” i farliga eluttag för att täta – låt en elektriker göra det!
Kostnad Villa Kyoto: 4 000 kr (inkl arbete)
Antal år innan våra kostnader är betalda: 5 år

Tilläggsisolera golvet på vinden är normalt en av de mest lönsamma åtgärderna i en befintlig villa. Hus från 60, 70 och 80-talet har ofta bara 20-30 cm isolering i taket. Lämplig tjocklek på isolering idag är 50-60 cm isolering!
Tilläggsisolering av vinden är oftast lätt att göra. Normalt är besparingen ca 2 500 kr per år men i Villa Kyoto är besparingen betydligt mindre då vinden tidigare tilläggsisolerats ca 15 cm. Vi valde att bort all tidigare isolering och sedan ”sprutisolera” vinden med 50-60 cm tjock ”lösull”. Under isoleringen la vi luftkanalerna till ventilationen.
Besparing i Villa Kyoto per år: 500 kr
Varning för att lägga isoleringen så den hindrar ventileringen av snedtaket. Vi vill också varna för att andas in isoleringsdamm. Använd ansiktsmask med luftfilter.
Kostnad Villa Kyoto: 20 000 kr
Antal år innan kostnaden är betald: 40 år

Vindsluckor är ofta en energitjuv då de ofta är helt oisolerade. Idag finns det färdiga vindsluckor att köpa med bra isolering.
Förutom bra isolering är det viktigt att trappstegen i vindsluckan är säker och stabil.
Besparing per år: 100 kr
Kostnad Villa Kyoto: 3 500 kr (inkl montering)
Antal år innan kostnaden är betald: 25 år
Takkupor är ofta en stor energitjuv. I samband med att takkuporna gjorde om i Villa Kyoto, har vi lagt extra isolering i takkuporna. Samtidigt har takkuporna beklätts med zinkplåt som har en hållbarhet på minst 50 år. Plåten är alltid snygg och behöver inte underhållas på minst 50 år.
Tilläggsisolering av takkupor ger energibesparingar och zinkplåten minimerar underhållet.
Besparing per år: 200 kr
Befintliga takkupor kan vara svåra att tilläggsisolera. En byggnadsexpert bör anlitas för att avgöra hur tilläggsisoleringen ska göras så att man inte får oönskade fuktproblem.
Kostnad Villa Kyoto: 1 000 kr (inkl arbete)
Antal år innan våra kostnader är betalda: 5 år
Beröringsfria kranar fungerar så att en sensor känner när man sätter händerna under kranen och vattnet kommer då automatiskt. Temperaturen på vattnet reglerar man med ett litet vred på sidan av kranen.
Vattenkonsumtionen minskar med närmare 50 %. Den lägre vattenförbrukningen medför också att kostnaden för uppvärmning av varmvatten minskar med närmare 50 %. Sammantaget kan beröringsfria kranar för en familj med 4 personer ge en besparing på 1 000 – 1500 kr per år.
Villa Kyoto har valt beröringsfria kranar för att det minskar energiförbrukningen, halverar vattenförbrukningen och minskar husets sk effektbehov. Då Villa Kyoto har solfångare som ger ”gratis” varmvatten under större delen av året, räknar vi med en besparing med bara ca ¼ av normalt dvs ca 300 kr. Obs den halverade vattenförbrukningen ger ca 3 000 kr per år i lägre vattenkostnader för en familj på 4 personer.
Besparing i Villa Kyoto per år: 3 300 kr (300 kr el + 3 000 kr vattenkostnad)
En beröringsfri tvättställskran kostar ca 1-2 tusen kr mer än en vanlig kran och tar något längre tid att montera. Obs det kan ta ett par veckor att bli van vid beröringsfria kranar! Erfarenheten från Villa Kyoto är efter 1-2 veckor mycket goda! Det går lättare, snabbare och känns bra att tvätta händer, laga mat mm med beröringsfria kranar. Efter ett tag vill man absolut inte vara utan beröringsfria kranar, det är så bekvämt! Ungefär som centrallås på bilen…..
Kostnad Villa Kyoto: 1 kökskran + 3 st tvättställskranar inkl installation: 9 000 kr
Antal år innan de beröringsfria kranarna är betalda: 3 år (inkl minskad vattenkostnad)
Genom avloppet försvinner mycket pengar då varmvattnet som vi värmt upp för dyra pengar bara rinner ut! Tack för det. I en normal villa rinner det ut varmvatten för 2000 – 3000 kronor varje år.
Det har länge funnits ”avloppsvärmeväxlare” som återvinner en del av värmen i varmvattnet vi spolar ut. Bäst nytta gör avloppsvärmeväxlare i en dusch. Det varma använda duschvattnet rinner ut i avloppet, värmer det samtidigt det inkommande rena duschvarmvattnet utan att avloppsvattnet blandas med det rena vattnet. Fiffigt! En avloppsvärmeväxlare i en dusch spar ungefär hälften av uppvärmningskostnaden för varmvattnet. Allmänt sparar en ”avloppsvärmeväxlare” 30-50 % av varmvattnet för dusch och toalett vilket i pengar blir uppåt 500 kr per år.
I Villa Kyoto har vi valt att sätta in 2 olika typer av avloppsvärmeväxlare. I Villa Kyoto ger solvärmen ”gratis” värme under större delen av året, så i Villa Kyotos fall blir det en mycket liten besparing. I Villa Kyoto har intresset varit att se hur effektiva dom är och att minimera husets sk effektbehov.
Besparing i Villa Kyoto per år: 100 kr (normalt uppåt 500 kr per år)
Kostnaden för de två avloppsvärmeväxlarna är 10 000 kr + 6 000 kr + installation för ca 2 000 kr.
Kostnad Villa Kyoto: 18 000 kr
Antal år innan våra kostnader är betalda: 180 år, normalt ca 15 år
(ej lönsamma ur energisynpunkt men bidar till att sänka husets effektbehov)
Plisségardiner ger insyningsskydd och är dom dubbla med luftkanaler isolerar dom dessutom effektivt. I Villa Kyoto har vi valt motoriserade plisségardiner som gör att plisségardinerna automatiskt går upp och ner på morgonen och kvällen. Tiderna när dom ska gå upp och ner ställs in via mobiltelefon eller dator men varje plisségardin kan också tas upp och ner med en tryckknapp.
Plissegardiner med luftkanaler minskar energiförlusterna från fönster med ca 30 %. Det är en välkommen besparing då fönster normalt släpper ut ca 10 gånger så mycket värme som väggarna. På vinterhalvåret är det oftast kallast på nätterna och då isolerar plisségardinerna som mest. Plisségardinerna bidrar till att sänka husets sk effektbehov. På sommaren kan plissegardiner även ge ett visst solskydd.
Besparing i Villa Kyoto per år: 900 kr
Erfarenheterna från Villa Kyoto är mycket goda av plisségardiner. Nackdelen är att de kostar mer än persienner, rullgardiner mm. Kostnaderna övervägs av energivinster, bättre komfort och även snyggare interiör då de kan väljas i en mängd olika färger. Kostnaden för automatisk styrning är idag hög men förväntas bli lägre då ”smarta hem” blir mer och mer vanligt. Är man händig kan man själv mäta och montera sina plisségardiner och då blir kostnaden betydligt lägre.
Merkostnad Villa Kyoto: 20 000 kr
Antal år innan vår kostnad är betald: 22 år
När hus isoleras väl uppstår nästan alltid ett problem att husen blir väldigt varma på sommaren. Därför är solskydd extra viktigt i välisolerade hus. Markiser som automatiskt går upp och ner när solen lyser är en vanlig lösning. Trä spaljéer som manuellt skjuts framför fönstren är en annat solskydd som också fungerar
I Villa Kyoto har vi valt reflekterande solskyddsgardiner som går att se igenom! Solskyddsgardinerna reducerar upp till 80 % av den instrålande solvärmen. Då de sitter innanför fönstren är de inte känsliga för väder och vind. I Villa Kyoto har vi gjort en specialinstallation så att solskyddsgardinerna styrs av inomhustemperaturen vilket gör att de automatiskt går ner innan det blir för varmt i huset. Det gör att huset hålls svalt och skönt även på sommaren.
När solen lyser under hösten, vintern och våren är solskyddsgardinerna inte nerdragna för då vill vi ha så mycket gratis solvärme som möjligt!
Besparing per år: – – –
Enda nackdelen med inre solskyddsgardiner är kostnaden för solskyddet blir något högre än med markiser men det uppvägs av ökad komfort.
Merkostnad Villa Kyoto: 15 000 kr
Antal år innan vår kostnad är betald: – – –
Belysningen i en villa drar normalt el för 1 500 kr per år. Byter vi ut gamla glödlampor till LED-lampor kan vi spara 80 % av elkostnaden.
Vi har valt att byta ut nästan all belysning till LED. En fördel är att LED-lampor inte behöver bytas under överskådlig tid, då LED lampor oftast håller i minst 25 000 timmar mot glödlampor som normalt bara håller i 8 000 tim.
Besparing i hushållsel per år: 1 200 kr
LED lampor kan upplevas “kallare” än ljuset från glödlampor. Viktigt att man väljer ”varmvita” som liknar skenet från gamla glödlampor. LED kräver delvis ny kunskap om hur rum ska belysas, för att det ska bli snyggt och funktionellt.
Villa Kyoto, kostnad: 6 000 kr
Antal år innan våra kostnader är betalda: 5 år
El-kostnaden för en gammal kyl & frys kan vara 1 500 kr per år. Elkostnaden för de snålaste kylskåpen och frysarna ligger idag på 250 kr per år. I Villa Kyoto behövdes både kyl och frys bytas ut.
I Villa Kyoto valde vi ett extra energisnålt kylskåp som kostar 75 kr per år. Istället för ett stort frysskåp, valde vi hälften så stort frysskåp som står under en köksbänk. Ytterligare ett frysskåp eller frysbox ska stå i garaget av utrymmesskäl.
Besparing i hushållsel per år: 1 000 kr
Merkostnaden i Villa Kyoto för ett nytt energisnålt kylskåp och frysskåp: 4 000 kr.
Antal år innan våra kostnader är betalda: 4 år
En gammal spis med järnplattor kostar ungefär 400 kr per år medan en spis med induktionshäll kostar ca 290 kr. En spis med keramik häll kostar ungefär 350 kr per år för en familj.
Har man behåller en spis i 10-15 år handlar det grovt räknat om totalt 1 000 – 2 000 kr i minskad el-kostnad om man byter från en spis med järnplattor till en induktionsspis.
I Villa Kyoto bytte vi från en spis med järnplattor till en induktionshäll för att minimera elförbrukningen. En induktionsspis värmer dessutom snabbast och reagerar fortast när värmen på plattorna ändras. Den är nästan som en gasspis, utmärkt för en mästerkock!
Besparing i Villa Kyoto per år: 100 kr
Vi ser inga nackdelar i vårt fall av en induktionsspis och vi skulle valt en induktionshäll i vilket fall som helst för att få snabbast möjliga uppvärmning och snabb reglering av temperaturen när man lagar mat på spisen.
Merkostnad Villa Kyoto: 0 kr
Antal år innan våra kostnader är betalda: 0 år
En energisnål diskmaskin A+++ drar el för ca 200 kr per år (mindre än 1 kr per disk). Vattenförbrukningen är bara ca 10 l per disk och det innebär att tvättmedel kostnaden nästan halveras till 2 kr per disk.
En äldre diskmaskin drar ungefär dubbelt så mycket el, ca 400 kr och behöver dubbelt så mycket tvättmedel 4 kr per disk vilket blir 1 200 kr år.
Diskar du för hand under rinnande vatten gör du av med runt 100 liter. Genom att diska med en fullmatad modern diskmaskin, istället för under rinnande vatten, sparar du 29 000 liter per år!
En A+++ diskmaskin ger normalt en besparing på ca 200 kr per år i elkostnader plus att den behöver mindre tvättmedel och vatten och är dessutom oftast mycket tystare än äldre modeller.
Besparing i Villa Kyoto per år: 100 kr
I Villa Kyoto valde vi faktiskt en ovanligt lyxig diskmaskin med en utdragbar ”låda” som man kan fylla i och plocka ur, utan att böja sig. Den kostade betydligt mer än normalt. Vi valde dessutom att installera två 2 st ”diskmaskinslådor” á 8 000 kr styck. En väldigt praktisk lösning. Kanske kan de valda diskmaskinerna öka husets värde, då de är bekväma, lyxiga, har lång livslängd, drar lite vatten och tvättmedel.
Merkostnad i Villa Kyoto: 12 000 kr
Antal år innan kostnaden är betald: 120 år….. (lyxiga men ej lönsamma ur energisynpunkt!)
Nya energiklassade tvättmaskiner A+++ och torktumlare drar idag betydligt mindre el per år än tidigare då kostnaden per år för tvättmaskin kunde ligga på runt 500 kr per år. Det är positivt att finns tvättmaskiner A+++ som inte kostar mycket mer än ”vanliga” tvättmaskiner. Kolla på nätet. Torktumlare har också blivit betydligt mer energieffektiva.
I Villa Kyoto har vi valt en tvättmaskin som normalt kostar 175 kr per år för en 2-barns-familj i el-kostnader. I Villa Kyoto får tvättmaskinen ”gratis” varmvatten från sol-värmen 9 av 12 månader och sedan drivs tvättmaskinen med ”gratis” el från solcellerna på taket. I Villa Kyotos fall blir el-kostnaden per år ca 50 kr.
Besparing i Villa hushållsel per år: 400 kr
Kostnaden för Villa Kyotos tvättmaskin är 5300 kr. Eftersom vi ändå skulle byta tvättmaskin, räknar vi med en merkostnad på 1 600 kr.
Antal år innan våra merkostnader är betald: 4 år
En äldre stor plasma-TV eller en gammal ”tjock-TV” kan kosta uppåt 1000 kr per år i el-kostnader! Medan en energisnål LED-TV kan kosta mindre än 100 kr per år. Stor skillnad. Här finns möjligheter att minska el-kostnaden genom att välja en energisnål TV. Titta på sajten www.toptensverige.se för att hitta energisnåla TV-apparater.
LED-TV med låg standby-förbrukning minskar el-kostnaderna utan att minska på bildkvaliteten!
Besparing i Villa Kyoto per år: 300 kr
Kostnaden för en ny LED-TV var i Villa Kyoto 10 000 kr. Den gamla tjock-TV’n skulle ändå bytas. Merkostnaden för en energisnål LED-TV är försumbar då de flesta av dagens TV är energisnåla.
Antal år innan våra kostnader är betalda: 0 år
Antalet el-apparater i våra hem har ökat kraftigt de senaste åren. El-apparater som datorer, laddare till mobiltelefon mm, klockradio, hårtork, dammsugare, mikrovågsugn, bastu, kupévärmare mm kostar var och en inte så mycket men sammanlagt kan el-kostnaden bli uppåt 2 000 kr per år. Det är inte så lätt att veta vad de enskilda el-apparaterna kostar i drift. Tex kostar 1 timma bastu i vecka ca 250 kr per år, en elvisp 2 kr per år, en rakapparat 30 öre per år (!), att ladda mobiltelefonen ca 40 öre per gång medan en kaffebryggare kan kosta uppåt 500 kr per år om den används flitigt.
Om vi har ett sparsamt beteende och väljer snåla el-apparater kan vi spara uppåt 1 000 kr varje år. Vissa el-apparater som stereo, radio, datorer kan dra sk stand-by ström hela tiden. Med hjälp av en skarvsladd med strömbrytare, kan man lätt minska el-kostnaden för stand-by-funktionen men se upp att inte kopplar ur TV-boxen då den normalt tar lång tid att startar upp! Se gärna på den lite gamla sajten www.aeservice.nu/elspar/happforb för ungefärliga uppgifter per el-apparat.
Ett sparsamt sätt och energisnåla elapparater ger en besparing på ca 50 %
Besparing i Villa Kyoto per år: 600 kr
Normalt byter man till energisnåla apparater när man ändå ska köpa något nytt. Kostnaden för att byta till energisnåla apparater är därför svår att bedöma men ofta kostar energisnåla el-apparaterna lite mer.
Merkostnad Villa Kyoto: 3 000 kr
Sol-el får vi av solcells-paneler som producerar elektrisk ström. På sommaren när solen lyser mycket och mer el produceras än vad huset behöver, så kopplas el automatiskt ut på det allmänna nätet.
Vissa elbolag accepterar idag sk “nettobetalning per år”. Det innebär att el som solcellerna producerar på sommarhalvåret, kvittas mot el som huset förbrukar på vinterhalvåret, då solcellerna inte producerar så mycket.
Solceller minskar elberoendet helt eller delvis. Lägger man solceller på halva taket mot söder räcker det oftast till mer än husets behov. Solcellerna på Villa Kyotos tak producerar el så att det också räcker till att driva en el-bil i ca 1000 mil.
Ekonomiskt och känslomässigt är det fantastiskt ”skönt” att vara oberoende av elpriset. En ”grym” känsla av att inte behöva bry sig om el-priset, även om det svenska reglerna för ”små-producenter” av el är krångliga och energibolagens nätavgifter väldigt olika. Ingen vet hur elpriset utvecklas men många tror att elpriset kommer att närma sig samma nivå som i EU, runt 1 kr mer än idag.
Tillförd sol-el per år: 4 000 kr
Nackdelen med solceller är att det är en relativt stor investering. För att företag, offentliga organisationer och privatpersoner ska investera i solceller, går det att få statligt bidrag på för närvarande max 35 % av kostnaderna för en solcellsanläggning inkl. installation. En solcellsanläggning bedöms producera el under minst 30 år.
Kostnad Villa Kyoto: 100 000 kr (med hänsyn till statligt bidrag)
Antal år innan vår kostnad är betald: 25 år (vid högre el-pris kortare tid)
Solvärme får vi då solfångare omvandlar solens strålar till varmvatten. Varmvattnet blir ofta uppåt 80 grader och lagras i en stor isolerad vattentank, ackumulatortank. Det varma vattnet i ackumulatortanken används sedan till att värma huset och göra varmvatten.
Solfångarna fungerar bäst om de lutas 45 grader mot söder men fungerar även bra om lutning och väderstreck varierar något. Solfångare kan ställas på marken men vanligast är att lägga solfångare på husets tak. Det finns flera typer av solfångare. Två typer är vanligast, plana solfångare och s.k. vakuumrör. Utredningar visar att de ger i stort sett lika mycket värme.
Solfångare gör att vi får ”gratis” varmvatten och även ”gratis” uppvärmning av huset under en stor del av året. I Villa Kyoto har dubbelt så stora solfångare som normalt för att bättre fånga solvärmen under vinterhalvåret, då solen kanske bara lyser ett par timmar då och då. Det är ju under vinterhalvåret som vi mest behöver värmen!
Tillförd sol-värme per år: ca 9 000 kr
Sol-värme ger mycket ”gratis” energi men kostar en hel del att installera. Sol-värme anläggning kräver också en viss bevakning då vatten kan läcka, styrningen av vattenpumpar mm kan krångla.
Kostnad Villa Kyoto: 150 000 kr
Antal år innan vår kostnad är betald: 17 år
En ackumulatortank är en stor isolerad vattentank. Ackumulatortanken lagrar varmvatten i en eller flera dagar för att värma huset och värma varmvatten. Vattnet i ackumulatortanken kan värmas upp av solfångare, värmepump, pelletskamin, vedkamin, el-patron mm. En ackumulatortank innehåller normalt 300 till 3 000 liter vatten.
Hur länge kan man lagra varmvattnet? En eller flera dagar? Det beror på hur stor den är och hur väl isolerad den är. Energimyndigheterna har under 2014 testat olika ackumulatortankar. Se:
Med en ackumulatortank kan man välja en eller flera olika värmekällor som värmer vattnet i ackumulatortanken, som på så sätt ger stor flexibilitet. En ackumulatortank ger ingen energibesparing i sig men möjliggör till andra besparingar.
Besparing i hushållsel per år: 0 kr
En ackumulatortank tar en viss plats. Från ett par m2 golvyta till flera m2. Kostnaden för själva ackumulatortanken är inte så hög ca 20 000 kr men installationen och inkoppling av olika värmekällor, radiatorer och varmvatten gör att kostnaden lätt blir det dubbla eller tredubbla.
Kostnad Villa Kyoto: 45 000 kr
Antal år innan våra kostnader är betalda: – – –
Sista steget i Kyoto-pyramiden är att välja värmekälla. Värmekälla kan vara fjärrvärme, direktverkande el, pelletskamin eller värmepump som finns i Villa Kyoto.
I Villa Kyoto har vi låtit specialbygga en enkel, liten värmepump som inte är större än att den får plats i ett köksskåp. Värmepumpen är en markvärmepump som tar värme ur marken i trädgården där vi grävt ner slangar. Att vi kan välja en liten relativt billig värmepump beror på att vi följt Kyoto-pyramiden och börjat med att täta och isolera huset väldigt väl.
Den lilla värmepumpen kostar relativt lite och ger ändå tillräckligt med varmvatten och värme när det är som kallast på vintern. Solcellerna på Villa Kyotos tak producerar all el till värmepumpen.
En allmän nackdel med värmepump kan vara att den drivs med el och att den på så sätt inte minimerar el-beroendet. Huset värms fortfarande med el. Men köper man el vattenkraft, vindkraft eller biobränsle (vilka alla utgår från solenergi) blir det ändå el från förnybara energikällor. Livslängden för en värmepump beräknas till 15-20 år.
Kostnad Villa Kyoto: 40 000 kr (inkl nergrävning av markvärmeslangar)
När man eldar i vanliga braskaminer kan det lätt bli alltför varmt i huset. Vi har valt en sk vattenmantlad braskamin som ser likadan ut men värmer också vatten som går till husets ackumulatortank som i sin tur värmer hela huset och värmer även husets tappvarmvatten.
I vanliga braskaminer och öppna spisar tar elden oftast den uppvärmda luften inne i huset. På så sätt kan en öppen spis i värsta fall kyla ut huset, istället för värma det. För att undvika detta har vi lagt en luftkanal till braskaminen som förser braskaminen
med luft utifrån.
Den vattenmantlade braskaminen ger härligt mys hela kvällen utan att det blir för varmt. Braskaminen i Villa Kyoto värmer hela huset och även tappvarmvattnet. Det är en utmärkt reserv värme om det skulle behövas.
En vattenmantlade braskamin kostar mer än en vanlig braskamin. I vårt fall kostar spisinsatsen drygt 20 000 kr plus installation och skorsten, totalt ca 80 000 kr. Den energi som kaminen alstrar vid normal myseldning, räcker inte till att försvara kostnaden för braskaminen. Däremot ökar husets värde med 50-75 tkr och är en utmärkt reserv för värme och varmvatten vid strömavbrott etc. t.
Kostnad Villa Kyoto: 80 000 kr
Antal år innan våra kostnader är betalda: ej lönsam ur energisynpunkt vid myseldning